آدرس اشتباه ندهید- مجلس، مسئول بررسی برجام است
رئیس مجلس در فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت گفت: موضوع هستهای زیرنظر مقام معظم رهبری بررسی میشود و مجلس از این باب نگرانی نداشته باشد و هر تصمیمی که به مصلحت باشد در اینباره اتخاذ شده و گزارش آن به مجلس ارائه خواهد شد.
ایرج عبدی نماینده خرمآباد در گفتوگو با فارس، با اشاره به جلسه شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس در این جلسه خاطر نشان کرد: «موضوع هستهای زیرنظر مقام معظم رهبری مورد رسیدگی قرار میگیرد و مجلس در ارتباط با این موضوع نگرانی نداشته باشد و آنچه که به مصلحت کشور است در موردش تصمیمگیری میشود و گزارش آن به مجلس ارائه خواهد شد».
در همین حال سایت الف در یادداشتی نوشت: آن زمان که رهبری در ابتدای امسال و در دیدار با جمعی از مداحان، درباره مذاکرات گفتند که «برخی اوقات گفته میشود که جزئیات این مذاکرات، زیر نظر رهبری است در حالی که این سخن دقیق نیست... تا به حال در جزئیات مذاکرات دخالت نکردهام و از این پس هم دخالت نخواهم کرد.» برای بسیاری روشن شد که ساز و کار دخالت رهبری در مذاکرات هستهای چگونه است و برخلاف تصور برخی، تیم مذاکرهکننده برای هر تصمیم و صحبت خود از رهبری مجوز نمیگیرد بلکه ایشان درباره کلیت موضوع تصمیمگیری خواهند کرد.
دولت بعد از آنچه جمعبندی مذاکرات در وین خوانده شد، در موضعگیریهای خود توافق را تمام شده خواند.
در این بین هیچگاه برای مردم توضیح نداد جدای از زمانبندیهای سالیانه در متن جمعبندی برای آغاز مفاد توافق، سادهترین موضوع اصل 77 قانون اساسی است که میگوید «عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.» و بدیهی است که در غیر تصویب مجلس، در حقیقت توافقی انجام نشده است.
رهبر انقلاب در روزهای بعد از انتشار جمعبندی وین، سه بار بر شرط تصویب توافق صحه گذاشتند:
1- لازم است متنی که فراهم آمده با دقت ملاحظه و در مسیر قانونی پیشبینی شده قرار گیرد و آنگاه «در صورت تصویب»، مراقبت از نقض عهدهای محتمل طرف مقابل صورت گرفته و راه آن بسته شود. (پاسخ به نامه ریاستجمهوری/24تیر)
2- چه این متنی که تهیه شده است، در مجاری قانونی پیشبینی شده خود «تصویب بشود و چه نشود»، اجر آنها محفوظ است؛ این را به خود آن برادران هم از نزدیک عرض کردیم. البته برای تصویب این متن، یک مسیر قانونی پیشبینی شدهای وجود دارد که باید این مسیر را طی کند و خواهد کرد؛ انشاءالله. (خطبههای نماز عید فطر/27تیر)
3- «چه این متن تصویب بشود و چه نشود»، به حول و قوه الهی، اجازه هیچگونه سوءاستفادهای از آن داده نخواهد شد... «تصویب بشود و چه نشود»، ما از حمایت دوستانمان در منطقه دست نخواهیم کشید. (خطبههای نماز عید فطر/27تیر)
مجموع صحبتهای فوق در مقایسه با آنچه دولتیها در افکار عمومی جا انداختهاند نشان میدهد نظر رهبری این است که این توافق بدون تصویب مجلس شورای اسلامی براساس قانون، توافق نیست.
با این اوصاف و بنابر صریح نظرات رهبر معظم انقلاب که متخذ از قانون اساسی است، نمایندگان مجلس شورای اسلامی مسئولیت دارند به دقت به بررسی نقاط ضعف و آسیب مهم متن جمعبندی شده برجام بپردازند.
راه امام روشن است.