حجت الاسلام حائری زاده: چگونه فحش ندهیم؟
🔹بد زبانی
بحث بد زبانی در جامعه ما بیداد می کند. گاهی در بیرون و گاهی داخل هیئت وجود دارد که یکی از عادت های زشت است. «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا لَا یَسْخَرْ قَومٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَى أَنْ یَکُونُوا خَیْرًا مِنْهُمْ»1 مبادا کسی را تحقیر کنید و بد و بیراه بگویید. چه بسا آن کسی که به او بد و بیراه می گوییم پیش خدا آبرومندتر از ما است. یکی از آفات زبان دشنام گویی و فحش دادن است. کسی که خدایی نکرده در این وادی ورود کند پیامدهایی دارد.
🔹چه کنیم که فحش ندهیم؟
تمام گزارشگرها تا سربازها به صف شده بودند و به یزید گزارش می دادند. یک سربازی آمد و گفت اول به من امان بدهید. به او امان داد و آن سرباز گفت: از کوچکترینشان گرفته تا بزرگانشان یک بی ادبی از هیچ کدام از این 84 زن و بچه ندیدیم. تازیانه می زدیم و آن ها را می زدیم ولی هیچ کدامشان ناسزایی به ما نگفت.
کسی به امام صادق علیه السلام گفت: یا بن رسول الله اگر کسی به من حرف بی ربط بزند من طاقت ندارم و چند تا رویش می گذارم و رگباری پاسخش را می دهم. حضرت فرمودند: ولی من این طور نیستم. اگر کسی به من ناسزا بگوید آرزو به دلش می گذارم که حرف بی ادبی به او بزنم.
امام صادق علیه السلام فرمودند: کسی که می خواهد بد دهانی را از خودش دور کند ممارست کند بر خواندن سوره مبارکه «وَیْلٌ لِّکُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ» حتی تعداد هم گفته اند و فرموده اند: 21 مرتبه خوانده شود. به مفاهیمش هم دقت کند.
دومین روش تغافل است. اگر کسی به تو فحش می دهد خود را به تغافل بزن. آدم هایی که تغافل دارند نصف عقلشان تضمین است.
روش دیگر شخصیت دادن به طرف است. مثلا بگویی من انتظارم از شما بیشتر بود.
سلب اجازه خشونت مورد دیگر است. درست است خطا از من سر زده است ولی حق توهین ندارید.
مخصوصا کسانی که دختر دارند خیلی حواسشان را جمع کنند مبادا دل دخترشان را بشکنند. دختر بغض می کند و همه چیز را در خودش می ریزد. نمی تواند حرف بزند. دختر رحمت است و پسر نعمت است. روایات داریم که کسانی که دختر داشته باشند چقدر خداوند بهشان لطف می کند. راه دیگر خویشتن داری است.
9 بار سوره کوثر را بخوانید و به کسی که غضب کرده است بدمید و او آرام می شود.
1. سوره حجرات آیه11
منبع: وارث
- ۹۴/۰۸/۲۹