اهمیت رضایت مادر از فرزندان
روایت شده که حضرت رسول صلّی الله علیه و آله در وقت مرگ جوانی نزد او حاضر شد و سپس به او فرمود : بگو : لااله الّا الله ، پس زبان آن جوان بسته شد و نتوانست کلمه توحید را بر زبان جاری نماید ، و هرچه حضرت مکرّر به او کلمه شهادت به یگانگی خدا را تلقین می کرد ، او نتوانست بگوید ؛ پس حضرت به زنی که نزدیک سر آن جوان نشسته بود فرمود : آیا این جوان مادر دارد ؟ عرض کرد : بلی من مادر او می باشم. حضرت فرمود : آیا تو بر او خشمناکی ؟ گفت : بله و الآن شش سال است که با او حرف نزده ام. حضرت فرمود : از فرزندت راضی شو .
آن زن گفت : رَضِیَ اللهُ عَنهُ بِرِضاکَ یا رَسُولَ اللهِ { خدا به رضایت تو ، از او خشنود و راضی باشد } ، و چون این کلمه را که دلیل بر رضایت او از پسرش بود را گفت ، زبان آن جوان باز شد ، حضرت به او فرمود بگو : لااله الّا الله ، گفت ، لااله الّا الله حضرت فرمود چه می بینی ؟ عرض کرد : می بینم مرد سیاه بد چهره با لباس های چرک و بوی گندیده و بد که نزد من آمده و گلو و راه نفس مرا گرفته.
حضرت فرمود بگو : یا مَن یَقبَلُ الیَسیرَ وَ یَعفُو عَنِ الکَثیرِ اِقبَل مِنِی الیَسیرَ وَ اعفُ عَنِی الکَثیرَ اِنَّکَ اَنتَ الغَفُورُ الرَّحیمُ{ یعنی ای کسی که ( عبادت و عمل ) کم را می پذیرد و از ( معصیت ) زیاد می گذرد ، ( اطاعت ) کم را از من بپذیر و از ( گناه ) زیادم در گذر همانا تو آمرزنده و مهربانی }. آن جوان این کلمات را گفت ، آن وقت حضرت به او فرمود : نگاه کن چه می بینی ؟ گفت : می بینم مردی سفید رنگ ، نیکو صورت ، خوشبو با لباس های خوب نزد من آمده و آن مرد سیاه بد چهره پشت کرده و می خواهد برود ؛ حضرت فرمود : این کلمات را تکرار کن ، جوان آن کلمات را تکرار کرد ، حضرت فرمود : چه می بینی ؟ عرض کرد : دیگر آن مرد سیاه بد چهره را نمی بینم و آن شخص نیکو صورت پیش من است ، پس در آن حال آن جوان وفات کرد.
حاج شیخ عباس قمی (ره) در ذیل این حدیث فرموده است : خوب در این حدیث دقت کن ببین اثر عقوق { یعنی نارضایتی پدر و مادر } چه اندازه است که این جوان با آنکه از صحابه شمرده می شود و مثل پیغمبر رحمت صلوات الله علیه و آله به عیادت او آمده و به بالین او نشسته و خود آن جناب کلمه شهادت به یگانگی خدا را به او تعلیم فرموده ولی جوان نتوانست کلمه شهادت را تکرار کند ، مگر وقتی که مادرش از او راضی شد آن وقت زبانش باز شد و کلمه شهادت گفت.
منازل الاخرة { از تالیفات محدث عالیقدر حاج شیخ عباس قمی (ره) } صفحه 9 الی 11
- ۹۵/۰۱/۱۲