گزیده صحبتهای ولی الله سیف رئیس بانک مرکزی در نشست (23 فروردین) شورای روابط خارجی آمریکا:
آمریکا و اتحادیه اروپا باید به تعهدات خود براساس توافق هستهای عمل کنند و اقدامات لازم را برای رفع تحریمها در چارچوب این توافق انجام دهند / انتظار ما این بود که بعد از توافق هستهای ایران به سیستم اقتصادی بینالمللی دوباره متصل شود اما تا کنون این اتفاق نیفتاده است / ایران همچنان مشکلاتی برای دسترسی به داراییهای مسدود شده خود، که یکی از نتایج حاصل از توافق هستهای باید باشد، دارد / اگر اقدامات اخیر آمریکا بر علیه ایران منجر به رویارویی ایران با بانکهای بین المللی شود توافق هستهای شکست خواهد خورد / ایران با وجود تحریمها نیز رشد اقتصادی داشت / انتظار ما این است که بعد از اجرای برجام، ایران به تجارت بینالملی متصل شود؛ از طرفین خود در مذاکرات هستهای میخواهیم که به تعهداتشان پایبند باشند / هنوز شرایط عادی نداریم. نمیگویم پیشرفتی نشده ولی با در نظر گرفتن فعالیتهایی که ما انجام دادیم، اتفاقی برایمان نیفتاده است / دلیل تعلل بانکهای اروپایی و نداشتن جرات برای همکاری با بانکهای ایرانی، جریمههای آمریکایی است. اگر این موانع آمریکا برداشته شود، بلافاصله ارتباط با بانکهای بینالمللی برقرار خواهد شد. از آمریکا میخواهیم اقداماتی را برای برداشته شدن این محدودیتها انجام دهد.
🔷 جک لو، وزیر خزانهداری آمریکا در نشست (23 فروردین) شورای روابط خارجی آمریکا در جواب خبرنگار المانیتور:
واشنگتن به تعهداتش تجت برجام برای رفع تحریمها علیه ایران پایبند خواهند ماند، اما اجازه دسترسی محدود ایران به نظام مالی آمریکا را صادر نخواهد کرد / ما پیشنهادی برای تغییر (قوانین) چرخه دلاری را ندادهای / ایران برای انجام تجارت با چالشهای متعددی رو به روست. بعضی از این مشکلات مربوط به روشهای تجارت خود ایران هستند. برخی از آنها به فعالیتهای ایران در خارج از موضوع هستهای، مانند ادامه حمایت از تروریسم، فعالیتهای ثباتزدای منطقهای و آزمایشهای موشکی مربوط میشوند / ما تعهدات خودمان را عملی میکنیم، اما نظام مالی آمریکا به روی ایران باز نیست و این موضوع تغییر نخواهد کرد. بنابراین، چالشی که پیش روست، نحوه فعالیت در نظام مالی بینالمللی است که موضوعی پیچیده است و در آن توجه زیادی به ملزومات قوانین آمریکا میشود.
🔷 گزارشهای متعدد دریافتشده از شرکتهای اروپایی، رسانههای غربی و مقامات غربی در ماههای گذشته حاکی از این بوده که بانکهای بینالمللی از بیم نقض تحریمهای رفع نشده آمریکا علیه ایران از انجام تراکنشهای بانکی مربوط به قراردادهای تجاری ایران بیم دارند. منشأ این هراس، جریمههای سنگینی است که تنظیمکنندگان مالی آمریکا پیشتر علیه برخی شرکتهای متهم به مبادله با ایران با ارز آمریکا وضع کردهاند.
🔷 موضوعی که حائز اهمیت ویژهای است این است که با توجه به سلطه دلار در مبادلات خارجی، ایران بدون دسترسی محدود به آنچه در اصطلاحات بانکداری «چرخه دلار» (U-Turn) خوانده میشود، امکان برخورداری از آثار رفع تحریمهای هستهای را نخواهد داشت. منظور از مبادلات چرخه دلاری، استفاده بانکهای ایرانی از خدمات دلاری بدون ارتباط مستقیم با نظام بانکی آمریکا است.
🔷 علاوه بر تاکید مکرر رهبر انقلاب، منتقدین توافقنامه ننگین برجام بارها گفته اند که به دلیل ماهیت استکباری آمریکا تحریم ها هیچگاه برداشته نمی شوند، فقط بهانه آنها عوض می شود و راه حل، اعتماد به کدخدای دروغین و کوتاه آمده در برابر او نیست بلکه تنها راه حل، مقاومت در برابر زورگویی های آمریکا و تکیه بر درون و اقتصاد مقاومتی است.
- ۹۵/۰۱/۲۸