مطهریهای دهه ۹۰
بخشی از سرمقاله شماره سیام
◀️ ...پس از ارتحال آیتالله بروجردی، بسیاری از شاگردان او، گرداگرد امام جمع شدند بهطوری که در درس خارج او، بیش از ۴۰۰ تن شرکت میکردند. در این دوران بود که امام خمینی، با علم به تثبیت جایگاه و موقعیت حوزه در جامعه، اقدامات سیاسی و اجتماعی خود را گسترش داد. گرچه رژیم پهلوی، خیلی زود متوجه خطر امام شد و ابتدا او را زندانی و سپس به خارج از کشور تبعید کرد، اما به دلیل پرورش نسلی از "طلاب جوان و انقلابی" که حرف امام خمینی را تا دل شهرها و روستاها "امتداد" میدادند، نهایتا نهضت امام خمینی در سال ۵۷ به پیروزی رسید.
◀️بیتردید «اگر طلّاب نبودند این حرکت اینطور گسترش پیدا نمیکرد... طلبهها بودند که این فکر را منتقل کردند به سرتاسر کشور. ۹۴/۱۲/۲۵» در میان شاگردان امام، یکی از مهمترین و مطرحترین آنها، شهید بزرگوار مرتضی مطهری بود. «همانطور که ایشان شاگرد خوبی برای امام بودند و قدر امام را واقعاً ایشان میدانست و امام را میشناخت، امام هم این شاگرد خوب و ممتاز خودش را واقعا میشناخت. ۶۳/۲/۱۰»
شهید مطهری دو کار مهم را در آن مقطع حساسِ منتهی به انقلاب اسلامی انجام داد:
1⃣اول، پاسخ دادن به نیازهای جامعهی زمانهی خود بر اساس طرح کلی اندیشهی اسلامی. «شهید مطهری به عرصهی ذهنیت جامعه نگاه کرد و عمدهترین سؤالات ذهنیت جامعهی جوان و تحصیلکرده کشور را بیرون کشید و آنها را با تفکر اسلامی و فلسفهی اسلامی و منطق قرآنی منطبق کرد و پاسخ آنها را در سطوح مختلف در مقابل افراد گذاشت. ۴/۱۵/ ۸۳»
2⃣دوم، شهید مطهری، در مقابل نسخههای التقاطی از اسلام و یا افکار وارداتی غربی، به تمام معنا ایستاد و تفکر صحیح اسلامی را در جامعه شرح و بسط داد. «ایشان با قوّت فکری و اندیشهی قوی و صائب خود وارد میدانهایی شد که تا آنوقت هیچکس در زمینهی مسائل اسلامی وارد این میدانها نشده بود... ایشان، هم در جبههی مقابلهی با مارکسیستها به یک جهاد بسیار هوشمندانه دست زد، و هم در جبههی مقابلهی با تفکرات غربی و لیبرالیستها وارد
میدان شد. ۸۲/۱۲/۱۸»
✳️بههمین دلیل، آثار شهید مطهری، «مبنای فکری نظام جمهوری اسلامی ایران است. دیگران به مقدمات این انقلاب خیلی کمک کردند، ولی افکار آنها در ساخت نظام جمهوری اسلامی ایران، نقش آنچنانی نداشته است.» با این همه اما «ما نمیتوانیم در شهید مطهری متوقف شویم... ما احتیاج داریم مطهریهایی برای دههی ۸۰ و ۹۰ داشته باشیم؛ چون نیازهای فکری روزبهروز و نوبهنو وجود دارد. ۱۵/۴/ ۸۳»
فارغ از شخصیت انگشتشماری که هماکنون چنین نقشی را ایفا می کنند، امروز جریان حوزه میبایست همان کاری را انجام دهند که مطهری انجام داد. امروز مطهریهای دههی ۹۰ باید همان نسبتی را با انقلاب داشته باشند که مطهری داشت.
1⃣یعنی اولا آنکه انقلابی باشند و نسبت به پروژهی انقلابزدایی از حوزه و جامعه حساس باشند.
2⃣ثانیا حرف انقلاب را تا اقصی نقاط کشور و بلکه جهان امتداد دهند.
3⃣ثالثا فرزند زمانهی خویش باشند و برای سؤالات جدید، پاسخهای متناسب و منطقی ارائه دهند.
4⃣و رابعا اینکه تفکر ناب اسلامی را از خطر التقاط و انحراف به مسیر تفکرات وارداتی شرقی و غربی مصون بدارند.
✳️«حرف من این است که میگویم حوزهی علمیّهی قم بایستی بهعنوان یک حوزهی انقلابی، بهعنوان مهد انقلاب، بهعنوان آن کورهی آتشفشانی که همینطور دارد انرژی انقلابی را صادر میکند از خودش، حضور داشته باشد و ظهور داشته باشد. ۹۴/۱۲/۲۵»
- ۹۵/۰۲/۱۴