اگر ایران "فقط متعهد به عرضه" بود، چرا آب سنگین را از کشور خارج کردید؟
سید یاسر جبرائیلی
قای عراقچی درباره فروش آب سنگین گفته اند: "تنها تعهدی که ایران دارد اینکه مازاد بر نیاز آب سنگین خود را به بازارهای بینالمللی برای فروش عرضه کند، اگر خریدار پیدا شد، شد و نشد هم نشد...اگر هم مشتری پیدا نشود در اجرای برجام مشکلی رخ نداده و نه آنها متعهد به خرید هستند و نه ما متعهد به فروش، ما فقط متعهد به عرضه هستیم."
🔹ایشان ظاهرا فراموش کرده اند که چه تبلیغات سنگینی درباره فروش آب سنگین با عنوان "فاز تجاری برجام" به راه انداخته بودند و از این موضوع به عنوان یک دستاورد عظیم یاد می کردند! این فاز تجاری امروز اما ظاهرا یک طرفه شده است: ما فروشنده ایم، خریدار پیدا نشد هم نشد!
🔹ایشان صحیح می فرمایند که اگر آب سنگین ایران خریداری نشود، در اجرای برجام مشکلی پیش نمی آید. اما درباره تعهد ایران در برجام حقیقت را نگفته اند.
بر اساس تعهد دولت یازدهم در برجام، موجودی آب سنگین ایران نباید از 130 تن(و پس از مدرن سازی اراک از 90 تن) تجاوز کند. تبلیغات کرده بودند که قرار است مازاد بر 130 تن به آمریکا و دیگران فروخته شود. اما دولت تدبیر و امید برای اینکه زودتر به روز اجرای برجام برسد، چون مشتری پیدا نشد که نشد، آب سنگین کشور را بار کشتی کرد و به عمان فرستاد تا در آنجا انبار شود و مسقط هزینه انبارداری از ما بگیرد.
🔹ایران تعهد خود را در این باره کاملا انجام داده و آقای عراقچی صحیح می فرمایند که در اجرای برجام هیچ مشکلی پیش نمی آید! در اجرای برجام تا آنجا که به تعهدات ایران مربوط می شود، هیچ مشکلی پیش نمی آید؛ مشکل فقط درباره لغو تحریم هاست که آنهم اهمیت زیادی ندارد. اگر ایران فقط "متعهد به عرضه" بود، چرا آب سنگین را از کشور خارج کردید؟
🔹این نکته نباید فراموش شود که آقایان به گونه ای تبلیغات کرده بودند که گویا من بعد، به لطف برجام قرار است ایران آب سنگین تولید کرده و به فروش برساند... و امروز می گویند نشد که نشد!