هیجان لوزان در نشریات زنجیرهای خوابید
روزنامههای زنجیرهای هیجان زده از بیانیه لوزان با مشاهده واکنش مردم و بازار از هیجان بیدلیل خود کاستند.
این روزنامهها در طول15-16 ماه اخیر به ویژه در حول و حوش مذاکرات لوزان و انتشار بیانیه، تبلیغات وسیعی نسبت به نتایج اقتصادی شگرف چنین توافقهایی به خرج داده بودند اما فروکش کردن آن هیجان ادعایی در بازار، همین نشریات را مجبور به عقبنشینی و انتشار اخبار واقعی به جای تحلیلهای قالبی فاقد مبنا کرده است.
روزنامه شرق در همین زمینه در خبری نوشت: توافق نتوانسته روند صعودی بازار ارز را متوقف کند. برخلاف تصورات موجود مبنی بر کاهش نرخ ارز پس از توافق سیاسی لوزان، نرخ ارز و دلار به جز روز اول پس از اعلام توافق کاهش نیافت و پس از آن به روندی افزایشی بازگشت. برخی از تحلیلگران عواملی را برای عدم کاهش دلار برمیشمارند. این عوامل را میتوان تعدیل شکاف خرید و فروش، تحلیلهای مثبت و منفی از توافق اعلام شده، وضعیت بازار پیش و پس از اعلام بیانیه، معاملات آتی و ترمز کاهش قیمت و... دانست. این در حالی است که دلار در روز سهشنبه نیز روندی صعودی داشت. مصطفی قدرتی، تحلیلگر بازار ارز در گفتوگو با «شرق» گفت: در بازار روز گذشته دلار روندی افزایشی را به خود گرفت. دلار نسبت به روز ماقبل گذشته افزایش 25 تومانی را تجربه کرد. قیمت دلار با سه هزار و 290 تومان آغاز شد و به سه هزار و 315 تومان رسید.
شرق همچنین در یادداشتی ضمن ستایش از بیانیه اخیر خطاب به روحانی نوشت: پرسش این است؛ با این تیم اقتصادی قدرتمندی که رئیسجمهور انتخاب کرده و ادعای اینکه تورم کاهش یافته است آیا نیمنگاهی به جیب مردم و محتویات آن میشود؟
روزنامه اعتماد نیز با تاکید بر اینکه «نفس بورس گرفت» و «دلار 3300 تومان شد» خاطرنشان کرد: در حالی که برخی انتظار داشتند با توجه به مثبت شدن روند مذاکرات هستهای قیمت انواع ارز در بازار آزاد کاهش پیدا کند، بازار طوری رفتار کرد که نشان دهد دیگر اسیر جو روانی و هیجانی نمیشود و از عرضه و تقاضا پیروی میکند. بدین ترتیب در هفته جاری قیمت دلار یک روز در میان تغییر روند داد و در آخرین تغییر دیروز به 3300 تومان افزایش پیدا کرد. بدین ترتیب دیروز یورو نیز بر مدار صعود حرکت کرد و 3610 تومان قیمت خورد. این ماجرا در حالی اتفاق افتاده که شاخص بورس اسآند پی روندی نزولی دارد و قیمت جهانی نفت خام کاهش پیدا کرده.
اعتماد میافزاید: همان طور که پیشبینی میشد با فروکش کردن جو هیجانی، بازار به فاز استراحت رفت و شاخص کل با 684 واحد نزول به 70 هزار و 159 واحد رسید. روز گذشته با از سرگیری معاملات در گروههای مختلف عرضه افزایش یافت.
این روزنامه نوشت: ورود بازار هیجانزده به فاز استراحت میتواند بیانگر این مطلب باشد که حقوقیهای بازار در حال جمعآوری نقدینگی برای تغییر پرتفوی یا تغییر در سبد سهام خود هستند. به باور برخی کارشناسان بازار سهام، روند اصلاحی فعلی طبیعی است و سرمایهگذاران نباید نگران شوند. در واقع افزایش عرضهها در بازار نشاندهنده اصلاح رفتار هیجانی دو روز ابتدایی هفته بود. اما روزنامه منتقد خراسان در تحلیل خود خاطرنشان کرده است: بعد از توافقنامه لوزان همگی منتظر بودند تا سقوط آزاد دلار را ببینند و از کاهش قیمت اجناس منتفع شوند. اما بازار بیتفاوت از کنار توافقنامه گذشت و مسیر منطقی خود را ادامه داد. برخلاف بسیاری، از این اتفاق بسیار خرسندیم چرا که مطمئن شدیم مردم از حوادث گذشته به درستی درس میآموزند. احتمالا حافظه تاریخی همه ما در خاطر دارد که در دوران اوج نوسانات دلار در دولت قبل عده زیادی متضرر شدند. عدهای که غالبا مردمی را تشکیل میدادند که سرمایههای خود را با انگیزه سود بردن به این بازارها آورده بودند. از این ماجرا که بگذریم، همین 5 ماه پیش بود که مذاکرات هستهای به توافق نهایی نرسید و تمدید توافقنامه ژنو تا تیر 94 در دستور کار قرار گرفت. در روزهای بعد از این اتفاق، بازار دلار روند صعودی خود را آغاز کرد تا در عرض کمتر از چند روز دلار 3500 تومانی در تابلوی صرافیها نقش ببندد. اما دیری نپایید که بار دیگر دلار به قیمتهای منطقی خود بازگشت.
خراسان میافزاید: لذا همان مردمی که در سال 91 زیان دیدند و فهمیدند که گرانی دلار به دلایل روانی و سیاسی زودگذر است، این بار به خوبی وارد گرداب افزایش قیمت دلار نشدند. دلار بعد از توافقنامهای که برای مردم امیدوارکننده بود، افزایش پیدا نکرد. این اتفاق (آموختن مردم از وقایع گذشته) گرچه کمتر در تاریخ سیاسی کشور رخ داده است اما جای بسی خوشحالی است که در اقتصاد ایران باب شده است. منبع : کیهان
- ۹۴/۰۱/۲۰