ویتامین های خانواده B
بسم الله الرحمن الرحیم
ویتامین های خانواده B
ویتامین B1 ، "تیامین"
1- تیامین یک ویتامین محلول در آب و ضروری برای متابولیسم چربی، گلوکز و پروتئین می باشد.
2- این ویتامین در کارکرد ماهیچه ها و دستگاه حرکتی بدن نقش اساسی دارد.
3- در مطاعات اخیر، نتایج نشان داده اند که 75% از بیماران دیابتی، از کمبود تیامین رنج می برند که در ادرار دفع می شود.
4- کمبود ویتامین B1 می تواند منجر به بیماریهای عروقی شود.
5- مصرف ویتامین B1 (بیست و پنج میلی گرم روزانه) به همراه ویتامین B6(پنجاه میلی گرم روزانه) در بیماران دیابتی منجر به بهبود درد، بی حسی و پارستزی در این بیماران شد.
الکلی ها در معرض خطر بیشتری برای کمبود این ویتامین روبرو هستند زیرا مصرف زیاد الکل ذخائر ویتامین "B1" بدن را کاهش می دهد.
منابع غذایی
بهترین منبع مخمر و مخمر آبجو و سبوس غلات است .حبوبات و گوشت منابع غنی از ویتامین "B1" هستند. دیگر منابع خوب برای این ویتامین شامل برنج ، دانه های گل آفتابگردان، بادام زمینی، سبوس گندم، مخمر آبجو، شیر سویا، لوبیا و .... شیر، میوه جات و سبزیجات اگر به میزان کافی مصرف شوند منابع خوبی برای ویتامین "B1" هستند.
اشکال دیگر: ویتامین "B1" به نام های "تیامین هیدروکلرید" و "تیامین مونونیترات" وجود دارد. این ماده به صورت قرص یا کپسول در فرم مولتی ویتامین قابل جویدنی برای بچه ها و شکل مایع، به صورت ترکیب ب- کمپلکس و یا به تنهایی قابل دسترس است.
ویتامین B2 ، "ریبوفلاوین"
1- ریبوفلاوین که به نام ویتامین "B2" نیز شناخته می شود باعث آزادسازی انرژی از کربوهیدراتها، پروتئین و چربی می شود.
2- ریبوفلاوین برای تکثیر، رشد و ترمیم پوست، مو، ناخن و مفاصل ضروری است.
3- همچنین برای سیستم ایمنی که بدن را در مقابل بیماریها حفاظت می کند، لازم و مهم می باشد.
منابع غذایی
بهترین منابع ریبوفلاوین شامل مخمر آبجو، بادام، گوشت، مارچوبه ، کلم بروکلی، تخم مرغ، ماست، قارچ، سویا، شیر و اسفناج. ریبوفلاوین در اثر نور و قلیا نظیر جوش شیرین از بین می رود. این ماده توسط حرارت از بین نمی رود. اگرچه در داخل آبی که در حال پختن است، نفوذ می کند.
ویتامین B3 ،"نیاسین"
1- نیاسین بیشتر برای درمان کلسترول بالا استفاده می شود،
2- . به عنوان پایین آورنده چربی خون، مصرغ می شود.
3- این محصول علاوه بر پایین آوردن سطح کلسترل، باعث کاهش LDL ، کاهش تری گلیسریدها وافزایش HDL نیز می شود.
4- مصرف نیاسین در بیماران دیابتی برای درمان کلسترل بالا، مطمئن و موثر است.
5- دوز بالای نیاسین، می تواند باعث بالا رفتن آنزیم های کبدی شود.
6- بدن شما برای تبدیل کربوهیدرات به انرژی، نیاز به ویتامین B3 دارد. بدون ویتامین B3 سیستمهای بدن شما متوقف خواهند شد.
7- بدن شما از ویتامین B3 برای ساختن ترکیبات مختلف از جمله هورمون های جنسی و هورمون های آدرنال، استفاده می کند.
8- این ویتامین همچنین به خارج کردن مواد شیمیایی سمی و مضر از بدن و تنظیم قندخون کمک می کند. بیشتر افراد مقدار کافی از این ویتامین را از طریق غذایی که می خورند، به دست می آوردند.
9- موارد استفاده نیاسین کلسترول بد (LDL) را کاهش و کلسترول خوب (HDL) را افزایش می دهد. این ویتامین اثر داروهای کاهندة کلسترول را افزایش می دهد.
10- نیاسین آمید به درمان آرتروز، روماتیسم مفصلی، دیابت وابسته به انسولین، بیخوابی و سردرد میگرنی کمک می کند. هر شکلی از این ویتامین می تواند در درمان یا پیشگیری از کمبود ویتامین B3 استفاده شود.
این ویتامین محلول در آب است و این بدان معنی است که در بدن ذخیره نمیشود و برای برطرف کردن نیازهای بدن به طور مرتب و روزانه باید مصرف شود.
دو شکل از ویتامین "B3" وجود دارد:
نیاسین (به عنوان اسید نیکوتینیک نیز شناخته می شود) و نیاسین آمید (نیکوتین آمید نیز گفته می شود). هر 2 فرم این ویتامین به عنوان یک ماده مغذی در بدن به یک طریق مؤثرند اما موارد استفاده آن در درمان بیماریها متفاوت است.
منابع غذایی
بدن شما ویتامین B3 را از پروتئین به دست می آورد بنابراین اگر در رژیم غذایی پروتئین کافی وجود داشته باشد، ویتامین "B3" کافی به بدن شما می رسد. بهترین منابع ویتامین B3 غذاهایی است که غنی از پروتئین باشد مانند: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیای خشک پخته شده و نخود، کبد، شیر کم چربی یا بدون چربی و پنیر، سویا و آجیل. منابع دیگر خوب برای ویتامین "B3" شامل مخمر آبجو، سبوس گندم، نام پرقوت و حبوبات. غلات (به جز ذرت)، قارچ و سبزیجات تازه. ویتامین "B3" در اثر پختن در آب از بین می رود. بنابراین تا حد امکان از جوشاندن، پختن و فریزکردن سبزیجات خودداری کنید.
ویتامین B5 ،"اسید پانتوتنیک"
1- همه سلولهای بدن نیاز به ویتامین "B۵" یا اسید پانتوتنیک دارند.
2- این ویتامین محلول در آب است و در بدن تبدیل به ترکیبی به نام «کوآنزیم-آ» می شود که وجود این ماده در بدن برای تبدیل غذا به انرژی لازم است.
3- ویتامین «B5» به عنوان ویتامین «ضد استرس» نیز شناخته شده است. زیرا عملکرد غدهٔ آدرنال را تقویت کرده و بهبود می بخشد.
4- ویتامین B5 برای عملکرد عضلات و اعصاب و حفظ سلامتی سیستم ایمنی بدن ضروری است.
5- این ویتامین همچنین در کاهش علایم دردناک روماتیسم مفصلی مؤثر است.
6- اسید پانتوتنیک به کاهش لیپید خون (چربی، کلسترول، تری گلیسریدها) کمک کرده و پدیدهٔ سمیت زدایی را تسریع می کند.
منابع غذایی
این ماده در انواع مختلف مواد غذایی یافت می شود. مقدار زیادی از ویتامین "B5" در طی تهیه فرآورده های غذایی از بین می رود.
بنابراین گوشت تازه، سبزیجات و تمام غلات تازه دارای ویتامین "B5" بیشتری نسبت به غذاهای فریز شده یا کنسرو شده هستند. بهترین منابع ویتامین "B5" عبارتند از: مخمر آبجو، نان غلات و حبوبات، قارچ، کبد، لوبیای خشک و نخود، آووکادو، ماهی، مرغ، آجیل (فندق،گردو)، بادام زمینی، گل کلم، شیر و پنیر، سیب زمینی، پرتقال، موز و تخم مرغ. توصیه شده است که ویتامین B5 را همراه با سایر ویتامینهای "ب" مصرف کنید تا تعادل سیستم بدن شما در مورد ویتامین ب حفظ شود
ویتامین B6 پیرودوکسین
1. ویتامین B6 حلال در آب است و مازاد آن از بدن دفع میگردد و به خاطر همین هنگام کمبود در بدن باید جایگزین شود. 2. ویتامین B6 از سه ماده پیریدوکسین (Pyridoxine) ، پیریدوکسال (Pyridoxal) ، پیریدوکسامین (Pyridoxamine) ساخته شده است که همگی به هم مرتبط بوده و با هم عمل میکنند. 3. ویتامین B6 باعث جذب پروتئین و چربی در بدن میشود. 4. ویتامین B6 ضدتهوع است. 5. کمبود ویتامین B6 باعث تورم بدن، ریختن موها و خونریزی میشود و پوست بدن شوره میزند. اگر این کمبود ادامه پیدا کند باعث کمخونی و از بین رفتن بافتهای بدن میگردد. 6. کمبود ویتامین B6 باعث ضعف اعصاب و فعالیت عصبانی، دشواری در راه رفتن و درد شکم را به وجود میآورد. 7. خانمهایی که دچار حالت استفراغ حاملگی میشوند بهتر است روزانه کمی بادام زمینی میل کنند چون مقدار ویتامین B6 در آن زیاد است. 8. برای لطافت پوست بدن نیاز به ویتامین B6 دارد. 9. ویتامین B6 از تنش عضلات جلوگیری میکند. 10. ویتامین B6 درمانگر زخمهای عضلانی شدید و دردهای عضله میباشد. 11. کسانی که میگرن دارند ویتامین B6 استفاده کنند. 12. ویتامین B6 از سقط جنین جلوگیری میکند. 13. کمبود ویتامین B6 باعث چاک زبان میگردد. 14. ویتامین B6 حفظ تعادل سدیم و پتاسیم در بدن است. 15. کمبود ویتامین B6 باعث کندذهنی و فراموشی میگردد. 16. ویتامین B6 حفظ کننده سطح طبیعی منیزیم در خون است. 17. اگر میخواهید نتیجه خوبی از ویتامین B6 بگیرید آن را همراه ویتامین C و منیزیوم استفاده کنید. 18. ویتامین B6 برای جذب کامل ویتامین B12 ضروری است. 19. ویتامین B6 در جذب اسید نیوکلئیک (یک ماده ضدپیری) کمک میکند. 20. ویتامین B6 مدر میباشد. 21. منجمد کردن میوهها و سبزیها باعث از بین رفتن ویتامین B6میشود. 22. غذاهایی که به مدت طولانی ذخیره میشود و کنسرو کردن آنها همچنین الکل و استروژن دشمن ویتامین B6 میباشد. 23. گوشت بریان ویتامین B6 آن کم است. 24. خانمهایی که قرض ضدبارداری استفاده میکنند نیاز بیشتری به B6دارند. 25. ویتامین B6 را میتوان در سبوس گندم، برنج، جو، شلغم ، سیر، جوانه گندم، جگر، مخمر آبجو، قلوه، سویا، طالبی، کلم، بادام زمینی، گردو، زرده تخممرغ، گوشت، سیبزمینی، شیر، گاو، لوبیا، موز، خربزه، انگور، انجیر، کلم، تره فرنگی و فلفل سبز پیدا نمود. |
ویتامینB7 اینوزیتول
1. ویتامین B7 (اینوزیتول) برای سوخت و ساز کلسترول و بعضی از مواد فسفاتیدی لازم است.
2. ویتامین B7 (اینوزیتول) به وسیله میکروبهای روده ساخته میشود و در گوجه فرنگی ، زرده تخو مرغ، بادام ، هویج ، پیاز و کلم موجود است.
3. کمبود ویتامین B7 (اینوزیتول) باعث مبتلا شدن به طاسی میشود.
4. کمبود ویتامین B7 (اینوزیتول) باعث اگزما و آلرژی میگردد.
5. وجود ویتامین B7 (اینوزیتول)باعث افزایش انقباض روده باریک میگردد.
6. ویتامین B7 (اینوزیتول) برای درمان بیماری یبوست مؤثر واقع میشود.
7. مصرف ویتامین B7 (اینوزیتول) باعث کم شدن کلسترول خون میشود.
8. از ترکیب کولین با ویتامین B7 (اینوزیتول) قسمتی از ساختمان لیستین مادهای که توسط جگر تولید شده و در مغز به تعداد فراوان یافت میشود را به وجود میآورد خوب است که بدانیم باعث پیشرفت انسان وجود همین لیستین در مغز میباشد علاوه بر این لیستین در هضم و جذب چربیها و ویتامینهای محلول در چربی میباشد.
9. نامهای دیگر ویتامین B7 اینوزیتول یاویتامین j (کولین) میباشد.
10. از تجمع چربی جلوگیری میکند.
B8 بیوتین H1
1. این ویتامین قسمتی از یک آنزیم است که در سوخت و ساز اسیدآمینهها و اسیدهای چرب اشباع نشده مصرف میشود.
2. کسانی که سفیده تخممرغ را خام میخورند دچار کمبود ویتامین B6میشوند البته سفیده پخته این ضرر را ندارد.
3. نام دیگر ویتامین B8 ، H1 است این ویتامین در ترمیم پوست و ترمیم مو نقش مهمی دارد.
4. از بروز جوش صورت و بدن و بیماریهای پوستی جلوگیری میکند.
5. کمبود ویتامین B8 باعث پریدگی رنگ و خشکی پوست میگردد.
6. کمبود ویتامین B8 باعث پیداشدن لکههای قرمز روی پوست میگردد و گاهی این لکهها خاکستری رنگ میگردد اگر ادامه پیدا کند کمبود ویتامین B8 به صورت ضایعات پوستی در میآید و فلس خشک ایجاد میکند.
7. این ویتامین در جگر، زرده تخممرغ، شکلات، جوانه عدس و لوبیا همراه با حرارت مخمر آبجو، غلات، ماهی و جوانه گندم یافت میشود.
B9 اسیدفولیک
1. این ویتامین نقش عمدهای درتشکیل گلبولهای قرمز و رفع کمخونی میباشد.
2. در سوخت و ساز پروتئین و تقسیمات سلولی شرکت دارد. کمبود آن باعث بیخوابی، تشنج و ناراحتیهای عصبی مثل آلزایمر و کمخونی میگردد البته رشد را ضعیف میکند.
3. کمبود این ویتامین باعث ریزش ابرو و مژه میگردد.
4. این ویتامین در اسفناج، کلم، مارچوبه، خیار، کاسنی، کاهو، سیب، سبزیها (مخصوصاً تیره رنگها)، کلم سیاه، خشکبار، جوانه گندم و مخمر آبجو یافت میشود.
B11 (ویتامین O)
این ویتامین در جگر، روغن حیوانی، تخم مرغ محلی، کره محلی، گوشت گوسفند و شتر یافت میشود.
1. این ویتامین باعث تحریک دستگاه گوارش و ترشحات معده میگردد.
2. بیاشتهایی را از بین میبرد.
3. افرادی که سوءهاضمه یا سوءتغذیه دارند نیاز به این ویتامین دارند.
B12 کوبالامین
1. ویتامین B12 حلال در آب است.
2. بهترین منابع برای ویتامین B12 جگر گاو، گوشت گوزن، ماهی قزل آلا، صدف خوراکی،مرغ و خروس محلی و زرده تخم مرغ است و برای تولید گلبولقرمز و رفع عفونت مورد نیاز است.
3. مصرف B12 از زود سفیدشدن مو جلوگیری میکند.
4. کسانی که کم خون هستند و ضعف قوای جسمی دارند و دوره نقاهت را میگذرانند باید از ویتامین B12 استفاده کنند.
5. باید گفت که ویتامین B12 در گیاهان پیدا نمیشود و این موضوع را کسانی که خام گیاه خواری میکنند در نظر داشته باشند و به طریقی کمبود ویتامین B12 را جبران کنند.گیاهان ویتامین B12 را از باکتری های خاک می گیرند .
6. ویتامین B12 تنها ویتامینی است که دارای مواد معدنی ضروری میباشد.
7. ویتامین B12 به تنهایی جذب نمیشود لازم است که همراه آن کلسیم هم مصرف شود.
8. مقدار مورد نیاز برای بزرگسالان 2 میلیگرم و دوران بارداری 6/2 میلیگرم میباشد.
9. مشکل دیگری که وجود دارد علائم کمبود B12 دیر مشخص میشود ممکن است تا 5 سال پنهان بماند، دوستان خامخوار(گیاهخوار) متوجه این موضوع باشند.
10. ویتامین B12 برای تولید و بازسازی سلولهای قرمز ضروری میباشد.
11. کمبود ویتامین B12 باعث ناراحتی عصبی و کمخونی میگردد.
12. استفاده از مشروبات الکلی و شبزندهداری باعث از بین رفتن ویتامین B12 میگردد. بطورکلی شبزندهداری باعث بالارفتن فشارخون میگردد. بهترین زمان برای خواب 3 ساعت بعد از اذان مغرب تا اذان صبح است.
13. ویتامین B12 اشتهای کودکان را زیاد میکند و به رشد آنها کمک میکند.
14. ویتامین B12 در جذب پروتئین، چربی به کربوهیدارتها کمک میکند.
15. ویتامین B12 برطرف کننده خستگی و تولید انرژی را زیاد میکند.
16. ویتامینB12 متعادل کننده حافظه، تمرکز و تعادل میباشد.
17. الکل و داروهای خوابآور و همچنین آب و نور آفتاب و استروژن و مواد اسید و قلیایی دشمن B12 هستند.
18. افراد مسن به سختی این ویتامین را جذب میکنند و نیاز به مکمل آن از طریق تزریق را دارند.
19. ویتامین B12 در پنیر، جگر، ماست، گوشت، تخممرغ و قلوه یافت میشود.
B13 اسیداورتیک
در سبزیها ریشه دارد، کشک و شیرترش موجود میباشد
1. ویتامین B13 در سوخت و ساز اسیدفولیک و ویتامین B12 مؤثر است.
2. از ناراحتیهای کبدی و پیری زودرس جلوگیری میکند.
3. برای کسانی که بیماری MS دارند مورد نیاز میباشد.
4. در سبزیها ریشه دارد، کشک و شیرترش موجود میباشد.
5. نسبت به آب و نور آفتاب حساس میباشد و در واقع نور آفتاب و آب دشمن ویتامین B13 میباشند
B15 اسیدپانگامیک
1. این ویتامین از تجمع اسیدلاکتیک در بافتهای عضلانی جلوگیری کرده و باعث تسهیل در تنفس سلولی میگردد.
2. کمبود B15 باعث ناراحتیهای کبدی و عفونت کبد میشود.
3. کمبود B15 باعث سفیدشدن مو میگردد.
4. این ویتامین در غلات و هسته زردآلو، مخمرآبجو، شلتوک برنج و کدوحلوایی یافت میشود.
5. عمر سلولهای بدن را افزایش میدهد.
6. باعث بیزاری از الکل میشود.
7. در رفع خستگی مؤثر است.
8. سطح کلسترول خون را پایین میآورد.
9. برای کسانی که آسم و آنژیم دارند مفید است.
10. کبد را در مقابل بیماری سیروز مقاوم میکند.
11. سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
12. در ترکیب پروتئین با سایر مواد کمک میکند.
13. به نور آفتاب و آب حساس است.
14. بدن را در مقابل آلودگیها حمایت میکند در نتیجه کسانی که در شهرهای بزرگ با هوای آلوده زندگی میکنند به این ویتامین نیاز زیادی دارند.
15. ورزشکاران میتوانند از این ویتامین به عنوان مکمل غذایی استفاده کنند.
ویتامین B17
1. ویتامین B17 ازهسته زردآلو ساخته میشود و البته این ویتامین در مخمر آبجو وجود ندارد.
2. گفته شده است که ویتامین B17 از سرطان جلوگیری میکند و بدن را در برابر سرطان مقاوم مینماید.
3. ویتامین B17 در سیب، گیلاس، آلبالو، هلو(در چین یک نوشیدنی است که طعم مایل به تلخ دارد از هسته هلو ساخته میشود و بیشتر چینیها آن را میخورند) آلو و شوید پیدا میشود.
4. به خاطر وجود آمیگدالین در هستههای فوقالذکر بسیار بااحتیاط و کممصرف شود و هیچگاه بدون مشورت پزشک استفاده نکنید
B19 اسیدپارامینوبنزوئیک (ویتامین H2)
1. عمدهترین تأثیر این ویتامین بر حفظ پوست و مو میباشد.
2. از بروز بیماریهایی چون اگزما، جرب، لک و پیس، ریزش مو و سفیدشدن آن جلوگیری میکند.
3. این ویتامین در کاکائو، غلات، نیشکر، کلم، گوجهفرنگی، کاهو، لوبیا، موز، اسفناج، سیبزمینی، مارچوبه، جوانه سبزیهای ریشهای، برگهای سبز تیره رنگ سبزیها، تخممرغ، ملاس، جوانه گندم ومخمر آبجو یافت میشود. منبع :وبلاگ زیتون